Në Akademi u mbajt tryezë me temën “Rendi i ri botëror dhe siguria kombëtare”

07.05.2024

Vushtrri, 07 maj 2024-  Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP),  sot u mbajt tryezë me temën “Rendi i ri botëror dhe siguria kombëtare”,  ku u diskutua gjendja e sigurisë në vend.   

 

Kjo tryezë është organizuar nga Shoqata e Pensionistëve të TMK/FSK dhe Simpatizantëve “ELITA” në kuadër të javës së sigurisë. 

 

Zëvendësuesi i Drejtorit të Përgjithshëm të Akademisë së Kosovës për Siguri Publike  Kastriot Jashari, duke folur rreth situatës së sigurisë tha se është  shumë e rëndësishme për të debatuar  rreth sfidave më të cilat ballafaqohen institucionet e sigurisë publik. Ai tha se situata e sigurisë është sfidë e madhe për gjithë globin. 

 


Jashari vlerësoi se çdo diskutim që bëhet mund të kontribuojë për të gjetur faktorët të cilët mund të ndikojnë në sigurinë e përgjithshme të vendit. 


 “Akademia   është gjithmonë e gatshme që të përkrahë ngjarje të tilla që kanë një rëndësi të veçantë për sigurinë e vendit në përgjithësi”, tha drejtori Jashari.

 

Në këtë tryezë morën pjesë, përfaqësues të shoqatës në fjalë,   zëvendësministri i Mbrojtjes së Republikës së Kosovës Shemsi Syla, zyrtarë nga institucionet e sigurisë  dhe shoqërisë civile në Republikën e Kosovës. 

 

Zëvendësministri Syla duke u vlerësuar lartë organizimin e kësaj tryezë, në fjalimin e tij temë ishte   “Mbrojtja gjithëpërfshirëse si koncept i kombinuar i shekullit XXI”, për të cilën tha se nënkupton që në gjendje lufte ose emergjence, të gjitha funksionet e shoqërisë, si ushtarake ashtu edhe ato civile, përfshihen në përpjekjet e mbrojtjes. 

 

Zv/ministri Syla foli për shtyllat e mbrojtjes totale, duke i sqaruar në detaje veç e veç, siç janë: mbrojtja ushtarake, mbrojtja civile, mbrojtja ekonomike, mbrojtja sociale, mbrojtja digjitale dhe mbrojtja psikologjike. 

 

Skender Agaj, Zyrtar për Marrëdhënie me Jashtë në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike foli rreth rolit  dhe misionit të AKSP-së duke i njoftuar të pranishmit se Akademia është përgjegjës për ofrimin e trajnimit, arsimit të lartë dhe hulumtimit në fushën e sigurisë publike për institucionet e sigurisë në vend.  

 

 Gjatë kësaj tryeze Agaj i njoftoi të pranishmit   edhe për bashkëpunimin vendor dhe  ndërkombëtar që ka Akademia më institucionet e sigurisë brenda dhe jashtë vendi. 

 

Po ashtu gjatë kësaj tryeze u  diskutuan edhe temat si ajo e sulmi serb në Banjskë të Mitrovicës,  Siguria kombëtare në dritën e konfliktit Ukrainë – Rusi etj .

 

Javën e sigurisë tashmë është aktivitet  tradicional i organizuar nga   Shoqata e Pensionistëve të TMK/FSK-së në Kosovës, ku zhvillohen disa aktivitete në disa qytete të vendit.