Në Akademi u shënua “Dita e informimit për komunitetet”

15.11.2023Vushtrri, 15 nëntor 2023 – Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) sot u shënua  “Dita e Informimit për Komunitete”, ku morën pjesë mbi njëqind të rinj nga të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë.

Qëllimi i organizimit të kësaj ngjarje ishte që të rinjtë e komuniteteve  të informohen rreth procesit të integrimit në institucionet e sigurisë publike.  

Në këtë aktivitet të rinjtë patën mundësi të mësojnë për rolin, misionin dhe vizionin e të gjitha institucioneve të sigurisë publike, nga Policia e Kosovës, Shërbimi Korrektues i Kosovës, Shërbimin Sprovues, Inspektoratin Policor të Kosovës, Doganat e Kosovës dhe Agjencia e Menaxhimit Emergjent etj.


Kryeministri i Republikës së Kosovës Albin Kurti, vlerësoi lart punën në Akademi duke thënë se ky është një institucion shumë me rëndësi për të gjithë zyrtarët e sigurisë publike dhe për vendin.

“Që qytetarët e Kosovës të ndihen të sigurt kudo që gjinden - nga Leposaviqi në Dragash; prej Gjakovës në Kamenicë - që këta të rehatohen anembanë territorin e shtetit tonë, varemi nga Vushtrria”, u shpreh kryeministri Kurti.

Duke cituar sloganin që gjendet në Akademi, “Policia është e popullit dhe populli është e policisë”, kryeministri Kurti tha se që agjencitë të përbëhen nga populli, kërkohet që të gjitha komunitetet në Kosovë të përfaqësohen në mënyrë adekuate.
Ai tha se me integrimin e komuniteteve në institucionet e sigurisë është shënuar progres.

Më këtë rast kryeministri Kurti ka përmendur edhe punën e Policisë së Kosovës duke thënë se në mandatin e qeverisjes së tij janë organizuar mbi 1000 operacione policore kundër krimit të organizuar dhe kontrabandës, janë shkatërruar mbi 100 grupe kriminale, janë shkatërruar 16 laboratorë të drogës dhe janë arrestuar mbi 3800 persona.

Kryeministri Kurti është shprehur i lumtur që të rinjtë e komuniteteve  kanë shprehur interesim për karrierë dhe mundësitë e ofruara përmes Akademisë së Sigurisë Publike.

Kryeministri Kurti i inkurajoi të rinjtë që të shfrytëzojnë  këtë mundësi të shkëlqyer për të mësuar rreth mundësive dhe procesit të aplikimit, për ta bërë kështu Akademinë e Kosovës për Siguri Publike pjesë të planeve dhe ëndrrave të tyre. “Besoj se në këtë mënyrë ju mund të përfitoni shumë, por gjithashtu e di që Kosova do të përfitojë shumë nga shërbimi juaj”, tha Kurti.

Ministri i Punëve të Brendshme Xhelal Sveçla tha    se Akademia e Kosovës për Siguri Publike ka ngritur gjenerata të tëra që sot janë pjesë e institucioneve të sigurisë publike.
“Ky takim i përbashkët është një mundësi e mirë e njoftimit tuaj me punën e institucioneve të sigurisë dhe me mundësinë e bashkimit tuaj me ne në këtë rrugëtim të përbashkët në forcimin e shtetit tonë. Radhët tona mirëpresin secilin prej jush”, tha Sveçla.  

Ministri, Sveçla tha se institucionet e sigurisë do të jenë gjithmonë të hapura për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë,  me qëllim për rrugëtimin e përbashkët për forcimin e shtetit. “Në historinë e themelimit të institucioneve tona dhe në ngritjen e kapaciteteve tona,  pjesë e pandashme është edhe kontributi nga të gjitha komunitetet. Diversiteti është vlerë dhe jam i lumtur që kemi pjesëtarë nga të gjitha komunitetet në të gjitha nivelet”, tha Sveçla

Ministri për Kthim dhe Komunitet Nenad Rashiq,  tha se të rinjtë e të gjitha komuniteteve  e kanë vendin në institucionet e vendit, sidomos në ato të sigurisë. “Akademia për mua simbolizon një fill, një bashkëpunim për të gjithë ne, një përparim,  një zhvillim për të ardhmen. Pasi jemi në këtë vend nuk e di se ku do të ishte vendi më i përshtatësh për ju rini që të jeni këtu.... Për mua kjo akademi është besueshmëri, zgjedhje dhe ardhmëri”, tha Rashiq.


Zëvendësuesi i Drejtorit të përgjithshëm të Akademisë së Kosovës për Siguri Publike, Kastriot Jashari, u shpreh i lumtur që Akademia ka qenë dhe vazhdon të jetë shembull i mirë i bashkëpunimit me të gjitha komunitetet në Kosovë,  në fushën e trajnimeve dhe arsimit të lartë në sigurinë publike.

“Akademia si shtëpi e përbashkët e  institucioneve të sigurisë publike tashmë për një kohë të gjatë e ka natyralizuar frymën e bashkëpunimit në arritjen e objektivave kryesore institucionale dhe shtetërore” , tha Jashari.
 
Drejtori Jashari tha së shënimi i “Ditës së informimit për komunitetet” është dëshmi më e mirë  e frymës së bashkëpunimit  të plotë me të gjitha komunitetet duke bërë kështu vendin tonë shembull i të drejtave, lirive për të gjithë shoqërinë, pa asnjë dallim.

 “Vizioni ynë institucional, gjithnjë me mbështetjen e kryeministrit Kurti do të vazhdojë me avancimin e mëtutjeshme për organizime   të përbashkët për komunitete dhe lehtësim të mëtutjeshme të ushtrimit të drejtave të tyre”, tha Jashari.
 
Ndërsa, këshilltarja e kryeministrit për Çështjet e Komuniteteve, Elizabeth Katherine Gowing, falënderoi  të gjithë aktoret që kontribuan në organizimin e kësaj ngjarje.

Në shënimin  “Dita e informimit për komunitetet” kanë marr pjesë të rinj nga Ferizaj, Fushë Kosova, Graçanica, Gjakova, Lipjani, Mitrovica, Obiliqi , Prishtina, Shtimja, etj .