Në Akademi filluan garat të lojërave para sportive “Kosova 2023”

16.09.2023

Vushtrri, 16 shtator 2023 –Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) sot  u bë hapja e lojërave para sportive “Kosova 2023” për personat më nevoja të veçanta, të cilat do të mbahen dy ditë radhazi. Në këto gara po marrin pjesë rreth 400 para atletë nga vendet e rajonit, nga Kroacia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova.

 

Pjesëmarrësit në  ceremoninë e hapjes së kësaj ngjarje u shpreh të gatshëm që t’u krijohen kushte edhe më të mirë  personave më nevoja të veçanta.

 

Kryeministri i Republikës së Kosovës Albin Kurti,  në ceremoninë e hapjes së këtyre lojërave, falënderoi Komiteti Paralimpik  për punën dhe angazhimin që është duke e bërë për personat me aftësi të kufizuara. 

 

Kryeministri Kurti, tha se pas anëtarësimit në organizatat ndërkombëtare , Komiteti Paralimpik i Kosovës padyshim që ka korrur suksese të pamohueshme të cilat e ndihmojnë sportin, e ndihmojnë personat më aftësi të kufizuara dhe e afirmojnë shtetin e Kosovës në arene ndërkombëtare.

 

“Ju përgëzoj për këtë organizim dhe sukseset që po i tregoni sa i përket anëtarësimit në Organizata ndërkombëtare. Le të argëtohemi bashkë dhe sa më shumë le të shoqërohemi në mënyrë që ta mbështesim dhe ta ndihmojmë njëri tjetrin edhe më së shumti të gjitha ata persona që janë më nevoja të veçanta apo me aftësi të kufizuara”, tha kryeministri Kurti. 

 

Kryetarja e Komiteti Paralimpik në Kosovë, Njomza Emini, duke thënë së kjo ngjarje është shumë më rëndësisë për të gjithë pjesëmarrësit në gara, tha se këtë ngjarje e bënë edhe më të rëndësishme pranimi i Komiteti Paralimpik  të Kosovës  në Komitetin Paralimpik Evropian. Emini, falënderoi të gjithë  ata që kanë ndihmuar në realizimin e kësaj ngjarja. 

 

Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Rexhepi, duke  iu uroj suksese garueseve në lojërat,   tha  qeveria është e përkushtuar që t’i përmirësoj sa më shumë kushtet për sportin paralimpik.  “Energjia juaj na jep forcë dhe dëshirë që shumë gjëra të ndryshohen ne vendi ku jetojmë dhe i takojmë”, u shpreh Rexhepi.

 

Komandanti i misionit të KFOR-it në Kosovë, Angelo Michele Ristuccia, tha se ndjehet i nderuar që kanë mundësi ta përkrahin këtë komitet.

Më këtë rast Ristuccia e uroi Komiteti Paralimpik të Kosovës për pranimin në në Komitetin Paralimpik Evropian. 

 

Ndersa, drejtori i Departamentit për Siguri dhe Rend Publike në OSBE, Edward Anderson, tha se pavarësisht vështirësive, sukseset dhe rezultate nuk do të mungojnë. “Suksesi juaj është model për të gjithë edhe për ne”, u shpreh Anderson, duke i uruar sportistet e këtij komiteti që të mos ndalen asnjëherë. 

 

Kurse, drejtori i Departamentit të Financave dhe Shërbimeve të Përgjithshme në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike Rrahim Rexha, tha se lojërat para sportive janë një aktivitet shumë i rëndësishëm që zhvillohen në Akademi.

Rexha tha se Akademi si çdo herë edhe sot edhe në të ardhmen është e gatshme të përkrah këtë komitet në realizimin e aktiviteteve të saja. “Akademia është e gatshme që edhe më tutje t’i përkrah  këto kategori  në realizimin e garave tuaja në sport”, u shpreh Rexha 

 

Edhe zëvendësministri i Punëve të Brendshme, Bardhyl Dobra, tha Kosova dhe institucionet e saja janë të angazhuara dhe kanë për synim avancimin e pozitës së personave më aftësi të kufizuara si në mërqinje, arsim, kulture, sport dhe në fusha të tjera. 

Në fund zv/ministri Dobra iu uroj suksese para sportistëve në garat e tyre dy ditore. 

 

Duke falënderuar për ftesën, garuesit  i përshëndeti edhe përfaqësuesja e lojërave paralipike nga Kroacia Antonia Balek. 


Lojërat të cilat do të marrin pjesë garuesit janë; Basketboll me karrige me rrota, Volejboll ulur, Tenis tavoline, Lojëra me shah, Forumi për diskutimin e librit “Përfshirja dhe edukimi fizik”, Gol për të verbëritë, Xhudo me rregulla paraolimpike, Futbolli 5, Tërheqje me litar të gjitha kategoritë, Shigjetë të gjitha kategoritë, Mundje krahu, Futboll i verbër, Vrapimi me çanta, Vizatimi \"Vizioni im, të drejtat e mia\" etj.