Në Akademi u mbajt tryeza shkencore me temën “Kosova përballë sfidave aktuale të sigurisë”

01.04.2022

Vushtrri, 31 mars 2022-  “Siguria është parakushti themelor i ekzistencës dhe zhvillimit të njeriut dhe shoqërisë”,  kështu u vlerësua sot gjatë tryezës të mbajtur në Akademinë e Kosovë për Siguri Publike, ku temë kryesore për diskutim ishte “Kosova përballë sfidave aktuale të sigurisë”.  Tryeza e cila është organizuar nga Fakulteti i Sigurisë Publike kishte për qëllim trajtimin shkencor të kësaj teme, duke u fokusuar në rreziqet aktuale, faktorët të cilët mund të ndikojnë në sigurinë e përgjithshme të vendit. 

 

Zëvendësuesi i Drejtorit të Përgjithshëm i Akademisë së Kosovës për Siguri Publike (AKSP) Kastriot Jashari, duke përshëndetur të pranishmit tha se është shumë më rëndësi organizimi i kësaj tryeze në këtë kohë kur bota po ballafaqohet më sfida rreth fushës së sigurisë. Ai tha se diskutimet shkencore që do të bëhen gjatë kësaj tryeze do t’i kontribuojnë konceptit të sigurisë  publike.

 

Ndërsa Dekani i Fakulteti të Sigurisë Publike Bejtush Gashi  i cili foli rreth temës “Kosova udhëkryq strategjik ndaj kërcënimeve, sfidat dhe përballja me rreziqet”, tha se faktorët kryesor për destabilizimin e sigurisë në botë janë pandemia dhe lufta në Ukrainë. 

 

Gashi tha se Kosova është ndër vendet më të ekspozuara ndaj kërcënimeve hibride në Evropë. “Kjo vjen pjesërisht për shkak të pozicionit gjeografik dhe trendit global e kryesisht për shkak të së kaluarës së afërt dhe raporteve me fqinjin e saj verior Serbinë”, u shpreh dekani Gashi duke thënë që siguria e shteti nuk vihet në dyshim, pasi që institucionet e sigurisë në Kosovës dhe  prania ushtarake e NATO-s janë faktor garantues për sigurinë në vend.  

 

Dekani Gashi tha se synimi i institucioneve të Kosovës duhet të jetë që NATO të ketë prani të përhershme në Kosovë, jo përmes ushtrive të huaja, por që kapacitetet vendore të sigurisë të ngritën, në veçanti Forca e Sigurisë së Kosovës të jenë pjesë e NATO-s. 

 

“Bota sot po përjeton një situatë komplekse të mbushur me sfida, kërcënime e rreziqe.  Lufta në Ukrainë ka potencialin që t’i ndezë konfliktet e ngrira në periferinë e kontinentit, përfshirë të tjerat në hapësirën post-sovjetike dhe në Ballkanin Perëndimor. Politika e bashkëpunimit dhe integrimi në institucionet ndërkombëtare të sigurisë, me theks të veçantë integrimi në NATO, si mjet për arritjen e stabilitetit në vend dhe rajon, përbën objektivin dhe zgjidhjen strategjike themelore për sigurinë e Kosovës dhe mbrojtjen e interesave kombëtare”, tha Gashi.

 

Kurse prof.dr.Ibrahim Gashi  gjatë tryezës paraqiti ekspozenë e tij e cila kishte të bëjë me  luftën në Ukrainë dhe refleksionet e saj të mundshme në Ballkan. 

 

“Në këtë linje ekspozea ime do të sjellë informacione në formën e argumenteve se një eskalim i situatës së sigurisë në Ballkan si refleksion i luftës në Ukraine, nuk duket si opcion real, përtej retorikes kërcënuese dhe disa veprimeve  sporadike në mbështetje të kësaj retorike”, u shpreh Gashi duke thënë se Rusia ka bërë dhe po vazhdon të bëjë propaganda për ta shtrirë ndikimin e saj në Ballkan. 


“Edhe aktualisht propaganda ruse në Ballkan po vazhdon aktivitetin e saj. Ajo madje po luan fort me sentimentin e opinionit serb lidhur, fushatën e NATO-s kundër Serbisë në vitin 1999, pikërisht me rastin e përvjetorit të fillimit të sulmeve të NATO-s më 24 mars 1999”, tha Gashi duke paraqitur kështu disa argumente që ka përdorur Rusia për të bërë propaganda kundër Ballkanit Perëndimor. 

 

Sefer Isufi kolonel në Forcën e Sigurisë së Kosovës foli rreth objektivave strategjike të Ministrisë së Mbrojtës në gjeopolitikën dhe mjedisin e ri të sigurisë. Isufi tha se ministria ka punuar dhe është duke punuar në ngritja e aftësive dhe kapaciteteve operacionale, njerëzore, profesional dhe teknologjike. 

 

 Prof.dr.Besfort Rrecaj ka folur për sfidat dhe mundësitë e anëtarësimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare, siç janë Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB) Bashkimi Evropian (BE), Këshilli i Evropës (KE) si dhe NATO. 


Ndërkaq prof..dr. Vilard Bytyqi u paraqit me prezantimin e tij “Krimi i organizuar në Kosovë; Një kërcënim në rritje për sigurinë”. 


Në debatin rreth temës “Kosova përballë sfidave aktuale të sigurisë” mori pjesë edhe Rabit Konjufca  këshilltar politikë në Ministrinë e Mbrojtjes së Kosovës, duke dhënë kështu kontribut më komentet e tij  rreth temës për sigurinë aktuale në Kosovë.

Të pranishëm në këtë tryezë ishin edhe studentët e Fakulteti të Sigurisë Publike të cilët diskutuan dhe shtruan pyetje rreth anëtarësimit të Kosovës në NATO dhe organizatat tjera ndërkombëtare. Të pranishmit thanë se anëtarësimi i Kosovës në NATO  do të ishte zgjidhje për mbrojtjen e interesave kombëtare.